Älskade Runebergare!

I dag firar vi Runebergsdagen i Finland, en av mina favoritdagar faktiskt, för då får man ju äta hur många Runebergstårtor (Runebergare) som helst!
 
 
Och jag vet att den här dagen egentligen är tillägnad vår nationalskald Johan Ludvig Runeberg, och att det är hans födelsedag (217 år i dag), men kan vi snälla också för ett ögonblick skänka en tanke av tacksamhet till hans fru, Fredrika Runeberg (författare även hon), som skapade detta magnifika bakverk som hennes man, enligt legenden blev så förtjust i att vi äter det varje år den 5 februari här i Finland.
 
 
Butikshyllorna fylls, bagerierna fylls, magarna fylls med mängder av denna Runebergstårta, om än i säkert rätt modifierad form om man jämför Fredrikas 1800-talsversion. Sist och slutligen är det ju därmed främst denna one-of-a-kind-bakelse som vi förknippar med Runebergsdagen (förlåt herr Runeberg).
 
 
Så tack till både herr och fru Runeberg för de gärningar ni gjort för vårt fina land, och för att ni varje år sätter en lite extratjock kant av glasyr och hallonsylt på vår 5 februari!
0 kommentarer