Glädjen när man får baka

I går hade Wiktor ett par möten på eftermiddagen, så jag tog paus från mitt redigerande och umgicks med pojkarna. Vi passade på att baka, för det var ett tag sedan sist och det är ju något som framförallt Adde verkligen tycker om och har gjort sedan han var yngre än Alex är nu.
 
 
Båda ville så klart vara med, även om Adde skötte själva bakningen. Jag assisterade, men det mesta skötte Adde. Vi bakade hallongrottor som är en klassiker här hemma, men eftersom vi inte hade någon hallonsylt blev det jordgubbssylt i stället. Och eftersom Alex hann äta upp det mesta av sylten innan alla grottor var fyllda så fick jag försöka hitta något annat att fylla dem med. Som tur hittade jag en bortglömd och halvtom burk nutella längst inne i ett av köksskåpen. Det var bra att få den tömd. Och den blev snabbt tömd.
 
 
Adde hade fullt sjå med att hinna baka ut grottorna i snabbare takt än Alex åt upp deg och fyllning. Gång på gång påminde han Alex om att inte äta bara äta utan baka också och jag fick påminna Adde om att en del av att baka är att man FÅR smaka (inte äta upp allt innan det är på plåten så klart, men i alla fall). Det var kul att se skillnaden mellan de här två bröderna: Adde som tar det på stort allvar och väntar med att smaka till efteråt när kakorna gräddas i ugnen och Alex som anser att hela poängen med att baka är att äta deg och sylt. Och nutella.
 
 
Det är ju inte det lättaste att baka med barn kanske, eller det beror på hur man ser det. Jag bestämde mig från början (då för mer än två år sedan) att inte ta det så allvarligt. Det är en hel del att städa och duscha efteråt, men vad är väl gulligare än en 1,5-åring indränkt i nutella?😅 Och vad är väl roligare än att se sina barn falla för samma hobby (bakning) som man själv har gillat sedan man var liten? Och just genom att ge dem fria händer inom de gränser de klarar av och själv vill pröva och sedan låta dem öva och öva medan man själv är med och assisterar när det behövs eller de så önskar, ja på så sätt tror jag man håller uppe den där glädjen i att, som här, baka.
 
 
Det blev en plåt full med kakor i alla fall, och det var två nöjda pojkar som fick smaka varsin efter middagen. Godkänt betyg fick de också av oss alla, de blev nästan lite fööör goda.
0 kommentarer