Biddulph Grange Garden

Det som jag njöt mest av under de två veckorna i England var möjligheten att besöka vackra herrgårdar, hus och trädgårdar. Jag är ju en nörd både när det gäller historia och när det gäller trädgårdar, och har alltid varit det, så på de här gårdarna har jag fått inspiration för båda intressena
 
 
Den gård som sticker ut som den verkliga höjdpunkten är Biddulph Grange. Jag trodde att det skulle vara ett litet ställe, men det var en stor trädgård och en stor och vacker herrgård (som tyvärr inte är öppen för allmänheten eftersom den är en privat bostad).
 
 
Vädret var fint, och även om det var en aning blåsigt så kände man inte av det i trädgården som låg rätt skyddad bland höga träd, häckar och buskar. Där fanns breda gångar som var perfekta för pojkarna att springa av sig på, och där fanns också något att upptäcka i varje vrå, med buskar som bildade kojor för fantasifulla barn och även en grotta som ledde från en del av trädgården till en annan.
 
 
Det är så här som jag skulle vilja ha min egen trädgård: full av saker att upptäcka, vackra rabatter och lummig av buskar och träd, gamla murar och gångar som leder fram till överraskningar och nya vackra vyer. Och där det finns plats för både lek och kojor, vackra rabatter och massor av blommor.
 
 
Det som får Biddulph Grange att sticka ut lite extra bland de trädgårdar vi besökte är det faktum att de hade satsat på de olika säsongerna: flera vinterblommor blommade, och här fanns också många vintergröna buskar och annat som gjorde att man njöt av stället även om det fortfarande var vintersäsong. Man märkte att varje del var genomtänkt, varje vrå var välskött och där det inte fanns blommor just nu fanns något annat som gjorde det vackert, som vackert klippta buskar och häckar. Där fanns dessutom en fin damm med sjöfåglar.
 
I många av de andra trädgårdarna vi besökte blommade inget alls ännu, och de var heller inte lika lummiga och vindlande. Men om jag skulle besöka Biddulph Grange en annan gång så skulle jag satsa på den tid när rhododendronbuskarna blommar, för jag är rätt säker på att stället är något helt extraordinärt vid den tiden, med tanke på alla rhododendronbuskar fulla med knoppar som fanns där.
 
 
Det var så roligt att se pojkarna springa runt och upptäcka allt här. Vi var ganska ensamma där, få besökare hade hittat dit just den här dagen, vilket var skönt för vår del. Adde var så söt också när han hjälpte Alex att gå upp och ner för trappor.
 
 
Vi började besöket i caféet, eller "The Tea Room", som fanns där. Jag drack kaffe och pojkarna drack äppeljuice (som genast fick Adde att glatt utbrista: "Som hos gamlamommo!") och sedan åt de en brownie till. Sedan tillbringade vi ett par timmar ute i trädgården, jag var glad att vi hade åkt dit i tid så att vi hade gott om tid på oss, för det behövdes. Särskilt med tanke på att jag ville fotografera precis ALLT.
 
 
Strax före stängningen gick vi till den lilla butiken och tittade på alla vackra plantor de hade till försäljning där samt tittade på böcker och annat som de sålde: jordgubbssylt med champagne i t.ex. Den var jag lite sugen på att köpa, men jag lät bli. Kanske man kan laga den själv?
 
När allt sedan stängde gick vi ut till parkeringen, där påskliljor blommade, och pojkarna satt i vagnen och åt mellanmål medan vi väntade på att Wiktor skulle komma från jobbet och plocka upp oss. Det var verkligen en toppendag!
0 kommentarer