Munkexplosion

Hej på er! Hoppas ni hade en fin valborgsmässoafton i går! Vi firade hos våra grannar, Maria med familj. De bjöd över oss på grillkväll, vilket var kul. Särskilt roligt när våra pojkar (som nu är sammanlagt fyra) har så kul ihop. Alex hängde förstås mest bara med och kröp omkring och tittade på alla leksaker. Men han var nöjd och glad han också.
 
 
I övrigt betar jag av en deadline efter en annan, det är inte mycket annat som hinns med just nu. Och deadlinerna blir fler när jag dessutom hittar på nya saker att skriva och fixa. Men snart blir det paus, för jag kommer att fokusera på mitt eget skrivande under sommaren.
 
 
Vi hann i alla fall baka munkar i går att ta med till grillkvällen. Egna munkar är de bästa, och detsamma gäller struvor och mjöd (men mjöd har jag glömt att göra i år, och det är nästan så att det är katastrof för den mjöd man får köpa i butik är ju verkligen inte riktig mjöd ...).
 
 
Jag tänkte göra en liten sats munkar, men jag tror att de högre makterna helt enkelt tycker att jag är en bullmormor eller något som måste baka MASSOR när jag väl bakar, ha ha. Först ska man ju nämligen smula ner jäst i fingervarm mjölk med lite socker, och sedan ska blandningen stå i ca 10 minuter tills det bildas bubblor på ytan. Efter 10 minuter påminde min smet om en svamp som höll på att svälla och svälla, och de vanliga bubblorna syntes inte till. Min tanke var ändå först "det här var verkligen en dunderjäst" och så var jag nöjd med att jäsningen hade kommit i gång med råge.
 
Men när jag återgick till receptet insåg jag att jag i min brådska och tankspriddhet hade råkat lägga i hela jästpaketet när jag bara borde ha lagt i halva ... så vips blev jag tvungen att göra dubbelsats. Det skulle bli 6 munkar per person räknade jag för mig själv när jag stod där och knådade degen, och då började jag skratta hysteriskt åt mig själv och min tendens att alltid baka massor, till och med när planen är att bara baka lite, ha ha.
 
Munkarna blev bra i alla fall och fick sedan stå och "marinera" i strösocker tills det var dags att gå. Och på vägen ställde jag en kasse med varma munkar utanför våra andra grannvänners dörr, på så sätt blev det ändå lite färre munkar per person.
 
Nu ska jag lägga mig och läsa, har fyra böcker att läsa inför en bokspecial som jag ska göra, så det är bara att börja på! Rena rama läslyxen. Hur firar ni 1:a maj?
0 kommentarer