Virvon, varvon och påsknostalgi

I Österbotten där jag är uppvuxen brukar vi gå påskhäxa på påsklördagens förmiddag. Det var en stor grej varje år för mig och mina syskon att klä ut oss och vandra i väg till grannarna. Vi fick gå till de grannar som vi själva orkade promenera till.
 
Här går barnen påskhäxa i dag, och vi följde den finska traditionen och pyntade påskkvistar som vi delade ut till grannarna. Sedan övade jag in ramsan "virvon, varvon" och försökte att trycka undan den dialektala skämtvarianten: "virvon, varvon, kvann har et harvon?" (virvon, varvon, var har du harven?).
 
 
Adde var så söt som påskgubbe! Till en början var det inte lätt att få honom att gå med på att ha hatten, han ville bara ha sin blåa mössa, men till sist gick han med på att ha mössan under och hatten ovanpå. Hatten och kaffepannan är från min mormor och morfars hus, där finns en stor vind med saker från ett par generationer bakåt i tiden.
 
 
Jag gillar traditionen med påskkvistar. När jag var liten gjorde jag och mina syskon kort som vi delade ut, så jag kombinerade de båda traditionerna och fäste ett litet kort på varje kvist.
 
 
Det var en kul runda som väckte många minnen hos mig själv, och det var så nostalgiskt på något sätt att se min egna lilla pojke nu gå påskhäxa såsom man själv gick som liten. Först tyckte Adde det var lite för spännande, men när min vän Maria och hennes pojkar joinade oss så blev han snabbt exalterad, blygheten försvann och han förstod konceptet. Det var en lite lättare runda dock än när jag och mina syskon gick som små i vår hemby där det krävdes lite längre promenader för att komma sig till fem olika grannar än här, ha ha. Det är betydligt lättare när alla bor vägg i vägg än i egna hus med några hundra meter mellan sig. Se mer på min Instastory och på Instagram!
 
Nu ska jag jobba några timmar och sedan ska vi åka till pojkarnas farmor och äta påskmat! Vad gör ni i dag? Och vilken påskdag går man påskhäxa där ni bor?
 
0 kommentarer