Goda morotsfrallor

Så ofta som möjligt bakar jag eget bröd, och särskilt de senaste månaderna har det blivit flera limpor vid sidan om frallor och även ett och annat bananbröd. Det går rärt lätt och snabbt, beroende på vilket recept man väljer så klart, och så blir det billigare än att hela tiden köpa hem från butiken.
 
 
Jag gillar dessutom att baka, har sedan jag var barn tyckt att det är kul och ännu roligare nu att så småningom få dela den glädjen med Adde. Vi bakade de här morotsfrallorna i går och han ville vara med och röra och hälla i mjölet, så det fick han så klart.
 
 
Det känner jag att är en fördel med att vara mammaledig, då har man tid just att låta något som brödbak ta den tid det tar när man får hjälp av en 1-åring, man har tid att visa och tid till tålamod. För mig är det viktigt att Adde får vara med och lära sig från tidig ålder, särskilt när han själv är intresserad och vill vara med.
 
 
Frallorna blev en riktig höjdare som gick hem hos oss alla tre här henma, de blev saftiga och goda! Receptet är Linda Anderssons och jag hittade det här, men jag gjorde 15 stycken i stället för 24 och lät dem därför vara fulla 13 minuter i ugnen på snäppet lägre värme, 200 grader. Jag hade i tre morötter och så lade jag också till lite agavesirap (honung eller annan sirap fungerar också) för jäsningens skull.
 
Morotsfrallor

Ca 24 st

 • 25 g jäst
 • 5 dl ljummet vatten (37 grader)
 • 2 tsk salt
 • 2 msk rapsolja
 • 1–2 morötter, fint rivna
 • 3 dl fint rågmjöl
 • 9–11 dl vetemjöl

Garnering

 • sesamfrön

Gör så här:

 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp.
 2. Tillsätt salt, olja, morötter, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
 3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
 4. Dela degen i ca 24 bitar. Forma dem till runda bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
 5. Pensla bröden med vatten och strö över sesamfrön.
 6. Grädda bröden mitt i ugnen i 9–13 min. Låt dem svalna på plåten.
1 kommentar
Mirre - Sweetwords

Dem skulle tösen gilla, hon älskar morotsbröd