Härliga fredag!

I natt har vi sovit den bästa natten på en månad, inte ostörd sömn, men man kan inte be om allt på en gång. Solen skiner och tulpanerna har börjat ploppa upp ur marken där ute och så kommer dessutom min vän Azra hit på kaffe om en stund, och i kväll kommer min mamma på besök. Livet känns med andra ord lite bättre igen!
 
 
I går var vi dock ännu en vända till läkare med Alex och äntligen fick vi remiss till allergisjukhuset där de ska utreda om han eventuellt har astma. Sedan fick vi också mer medicin, flixotide, att ge vid sidan om ventoline (som vi fortsätter att ge vid behov). Jag gissar att den nya medicinen var en av orsakerna till att han äntligen sov lite bättre i natt. Det känns också bra att det äntligen görs något mer efter att vi kämpat på med de här andningssvårigheterna hela vintern.
 
Så i dag är vi lite extra glada tack vare det. På fredagar brukar vi fira in helgen med en bit kaka eller en bulle eller bakelse, det har blivit lite av en tradition den här vintern. Det blir definitivt kaka i dag också. Ibland hämtar vi bakverk från Halmes bageri som ligger nära Addes dagis och ibland bakar vi själva, som röra-ihop-kakan på bilden.
 
 
Den är världens enklaste kaka! Det hörs ju redan på namnet: röra-ihop-kaka. Och den är otroligt god! Vi brukade baka den när jag och mina syskon var små, och alla minnen som inkluderar denna kaka är enbart ljuvliga (och blandade med snålvatten). Det är bara att röra ihop alla ingredienser, hälla i en form, slänga dit valfria bär och så in i ugnen en ganska kort stund så att kakan blir härligt kladdig!
 
Jag har fördubblat det ursprungliga receptet och här kommer det:
 
200 g smör
4 dl socker (själv brukar jag minska en aning på sockermängden med ca 0,5-1 dl)
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 ägg
4-6 dl valfria bär
 
Smörj och bröa en form. Smält smöret och låt svalna innan du blandar ihop det med resten av ingredienserna. Häll allt i formen och strö sedan över bären innan du lägger in det hela i ugnen och gräddar i ca 30 minuter på 175 grader.
 
Ta ut kakan när den fortfarande är ganska ordentligt lös i mitten, och låt den gärna stå ett par timmar innan servering. Pudra eventuellt över lite pudersocker. Smaskens!
 
Nu ska jag och Alex hämta Adde från dagis, ha en finfin fredag alla! <3
0 kommentarer