Den 2-åriga bagaren

Vi är inne i vardagen igen efter sjukhusvistelsen, men Alex andas fortfarande både rosslande och pipande så han får ventoline några gånger om dagen ännu. Jag har fortfarande inte varit ute med honom, så i går när Adde också var hemma höll vi oss inne tills Wiktor kom hem, då gick jag och Adde till bibban och till butiken. Jag drog Adde på kälken dit så vi passade på att åka lite med den i backen också, vilket var kul!
 
 
Annars blev det en ganska vanlig onsdag med lite bakning, eftersom Adde älskar att vara i köket. Jag tycker ju också om att baka så det blir två flugor i en smäll att få göra det ihop: jag har en ursäkt att baka och Adde får lära sig. Han börjar bli riktigt duktig, har koll på vad och hur man ska göra, knäcker äggen och rör och blandar. Det är klart att det inte blir perfekt ännu, men han lär sig och jag tycker det är härligt att se hur intresserad han är och hur gärna han vill vara med och göra själv.
 
 
I går var det inga ägg att knäcka dock, för vi bakade hallongrottor (kolla också min Instastory). När vi bakade ut degen rullade jag bollar som Adde plattade till och gjorde hål i (och sedan snyggade jag till dem lite när hålet i mitten blev väldigt stort :P) och så smakade han så klart en liten bit av varje kaka, haha. Så det blev så att jag rullade och så plattade Adde till, gjorde hål och tog sedan en bit deg från kanten och stoppade den i munnen och sa: "Mm, nam!" 
 
 
Han portionerade ut sylten i hålen också, och där var det så klart så att han klickade sylt på kakan och sedan stoppade han skeden i munnen och sa: "Mm, nam!" Men jag tog ingen stress över det, förutom att jag ett tag var rädd att han skulle äta så mycket sylt att inget blev kvar till kakorna, haha, men han var så söt när han gjorde det och så minns jag själv hur det var när jag var liten och bakade: degen var ju godast! Och en stor del av bakningen på den tiden var att jag (och mina syskon) fick smaka på degen, och sylten, och glasyren ... Jag minns också hur jag och mina tre syskon ofta blandade små portioner av kaksmet eller söt deg när vi var sötsugna och bara åt det (när våra föräldrar inte var hemma, hehe). Någon som känner igen sig?
 
Och kakorna blev riktigt bra till sist! När man bakar med en 2-åring är det inte utseendet på kakorna som är det viktiga, tänker jag, utan att barnet får öva och lära sig. Enkla recept av den här typen är perfekta för bakning tillsammans med småbarn så att de får öva sig. Vilka är era favoritrecept när ni bakar med barnen?
 
Nu har Alex somnat här hemma och jag ska sätta mig och skriva. Ha en riktigt fin dag alla!
0 kommentarer