Läsning med barn och bokfavorit just nu

Läsning är, som ni säkert förstått, viktigt för mig. Böcker var det första jag köpte åt Adde när jag var gravid med honom, och redan när han bara var ett par månader gammal började jag läsa högt för honom. Det har fortsatt, och vi försöker läsa tillsammans varje dag. Precis som jag alltid har en bok med till mig själv har vi också ofta en bok med till Adde, en eller flera, som underhållning i bilen till exempel. Det är dessutom en mysig stund när vi helt och hållet fokuserar på boken tillsammans och på så sätt är i nuet, vilket det inte alltid är så lätt att vara i vardagen.
 
 
Vid nattningen läser Wiktor för Adde och så länge Adde fortfarande var hemma hela dagarna läste jag för honom när han lade sig för sin middagstupplur. De senaste kvällarna har det ändrat lite för nu vill Adde läsa själv, så han ger en bok åt Wiktor och så tar han en bok själv och sedan "berättar" han och kommenterar bilderna på sitt eget sätt. Jag får flashbacks till mig själv som liten, innan jag kunde läsa. Det finns också på film när jag på min 3-årsdag tog fram en bok och satte mig i morfars famn, och när morfar ville börja läsa sagan så sa jag (bestämt på en 3-årings vis): "Nej, jag kan själv!" Och sedan hittade jag på en egen saga till bilderna, haha.
 
Vilka böcker vi läser har växlat, men en favorit som hållit i sig sedan våren och som är de enda som duger just  nu är böckerna om Mulle Meck. Jag köper sällan böcker, utan reserverar i stället det jag vill ha på biblioteket och lånar dem därifrån, både åt mig själv och åt Adde. Just nu har vi en stor hög med antagligen alla böckerna om Mulle Meck här hemma. Jag gillar dem själv också för jag märker att jag som vuxen också lär mig saker när jag läser dem för Adde. Det är kul med böcker som både är givande för barnet och för den vuxna. Texterna är dessutom lagom långa och inte för korta. Adde som älskar allt som har med traktorer, bilar och maskiner att göra gillar dessutom böckerna extramycket när det finns så många sådana att titta på i böckerna. Han vill se på bilderna om och om igen och vi kan fastna länge vid en viss traktor eller grävmaskin :)
 
Vilka böcker läser ni med era barn just nu?
barnböcker boktips böcker familj läsning mulle meck
0 kommentarer