Dags att flytta om i trädgården

När det gäller trädgårdssommaren så har den gått snabbare än snabbt, och jag har inte alls hunnit njuta av den så mycket som jag hade hoppats – på grund av gravidmagen och värmen. Mitt trädgårdsarbete har i sommar mest gått ut på att vattna, och vattna – och vattna. Omkring 200 liter varje kväll under de hetaste veckorna. Som resultat har det vuxit och frodats en hel del också, trots torka och värme. Det har rent av vuxit mer än jag någonsin hade kunnat tro att det skulle göra, och det i sin tur betyder att jag behöver flytta och planera om en del. Ett lyxproblem vars process jag njuter av!
 
 
Min David Austin-ros 'Tranquility' har blommat utan uppehåll sedan början av juni och den fortsätter att producera nya knoppar hela tiden. En helt fantastisk ros!
 
 
Nu när det börjar bli höst – även om solen och värmen fortfarande gör att det känns som sommar – hoppas jag kunna göra lite mer i trädgården. Jag börjar känna mig i form efter förlossningen också. Även om trädgården är liten så älskar jag verkligen att vara där. Jag försöker hela tiden hitta på saker att göra där, om inte annat så knipsar jag av vissna blommor, vilket är lika viktigt som ogräsrensning om man vill att rabatten ska se fräsch ut. Nackdelen med så liten trädgård är utan tvekan att det finns för lite att göra ...
 
(Om ni undrar vad det bruna fältet i bakgrunden är så kommer de att börja bygga fler hus där snart och har rensat marken inför det.)
 
 
Dahliorna som jag förskolade på vår inglasade balkong i våras har vuxit sig större än jag någonsin hade vågat hoppas. Jag vet inte när jag har sett så stora och kraftiga dahliaplantor tidigare! Och de bara blommar och blommar och är fortfarande fullproppade med knoppar. 'Onesta' heter den här.
 
Här nedan ser ni en bild av trädgården uppifrån, jag knäppte den för ett par veckor sedan från balkongen för att få en överblick av alltihop. Nu under slutet av sommaren har rabatten känts alldeles för rörig, och det har kliat i fingrarna att göra något åt det – redan under de sista veckorna av graviditeten. På bilden har jag skrivit ut de huvudsakliga sorter som finns i den större delen av rabatten. På väggarna klänger ros och klematis.
 
 
Min plan är att gruppera de olika sorterna lite bättre och skapa en tydligare struktur. Pionerna står bland annat för nära David Austin-rosen i mitten, och nävorna kommer jag att ta bort. Eller jag kommer att lägga undan dem tills jag har bestämt mig för var jag ska ha dem – eller om jag alls ska ha dem. I stället ska jag flytta fram lammöronen och även rensa bort en hel del av dem, de har en tendens att sprida sig, vilket jag visste om när jag skaffade dem. Det silverfärgade bälte som syns är resultatet av tre plantor jag köpte i slutet av förra sommaren och som jag genast delade så att jag fick nio små plantor: tre små plantor i tre olika grupper.
 
Båda grannarna till höger om oss har byggt ut sin trädgård och förlängt den, så jag tänker göra samma sak (lite större trädgård, yes!). Det kommer att underlätta omorganiseringen av blomgrupperna. Jag är dock inte helt säker på om jag ska förlänga trädgården redan nu i höst eller om jag ska vänta till våren ... vi får se. Antagligen väntar jag till våren när plantorna är mindre buskiga och lättare att hantera och flytta. Jag ser redan fram emot det!
trädgård trädgårdsinspiration trädgårdsliv trädgårdsplanering trädgårdstankar
3 kommentarer
Emma Engström

Hoppas det blir toppen! :D

Svar: Tack! <3
Evelina Wilson

Amanda Persson

gud vad kul att ha planer på att göra om sådär, kommer bli jättefint när ni är klara :)

Svar: Tack, vad kul att du tycker det! <3
Evelina Wilson

Pauline Hurtig

vad fint! :)

Svar: Tack! <3
Evelina Wilson