Helgen och kafferestriktioner

Det har varit en riktigt bra helg, härligt väder också! Jag har jobbat på en hel del, det är ofta så med helgerna att jag försöker få så mycket av "eget" jobb gjort, vilket i sin tur gör att jag är tvungen att prioritera bort annat, eller dela upp helgprogram på flera helger. Det går inte att boka in en massa program varje dag/helg om jag ska hinna få egna projekt gjorda. I går var vi bjudna på fika till min kompis Azra, så i dag har vi varit hemma: jag har jobbat på och Wiktor och Adde har städat skåp, rensat och slängt en massa. Det känns alltid lika bra när sådant blir gjort!
 
 
Vi inledde dagen med långfrukost, både i dag och i går. I går körde vi med fyllda croissanter och i dag yogurt, granola och små karelska piroger med äggsmör på, sedan så klart kaffe på det. Kaffe har jag svårt att hålla tillbaka med den här graviditeten, jag häller inte i mig sådana mängder som när jag inte är gravid, men jag har svårt att hålla mig till bara en mugg om dagen. Ofta blir det en till sedan på eftermiddagen. När jag väntade Adde var restriktionen för kaffe här i Finland 3 koppar (alltså 3 kaffemått) om dagen, men redan när Adde föddes och jag började amma hade restriktionen blivit ännu strängare: 2 koppar om dagen, alltså en mugg ungefär. Jag vet helt ärligt inte om det är samma restriktion fortfarande eller om den har ändrat igen, för jag har inte fått någon matlista från rådgivningen den här gången, men jag antar att de inte skippat restriktionen (I wish!) och skrivit dit: Kaffe är utmärkt under graviditeten, så ös på med det så mycket du har lust med bara!
 
När jag var gravid med Adde höll jag mig jättebra till regeln, men precis som med mycket annat i matväg har jag inte varit lika noga nu med vad man får och inte får äta som gravid. Jag håller reglerna, men jag skippar inte en maträtt bara för att den är kryddad med ingefära till exempel (just ingefära får man inte äta enligt finska reglerna som gravid), och i granolan jag åt i dag fanns det linfrön – en sådan granola hade jag skippat under första graviditeten (eftersom man inte får äta linfrön heller), men nu är jag bättre på att tänka att några linfrön hit eller dit skadar knappast. Det finns tillräckligt med andra saker som kan ge en ångest när man är gravid (skriver mer om det senare) för att man ska kunna börja haka upp sig på varje sak som rådgivningen och folk i olika gravidforum menar att KANSKE kan skada fostret.
 
 
Vi har haft helt underbart väder här i dag, så vi gick ut på långpromenad alla tre mitt på dagen (se mer på min Instastory). Men även om det är härligt med soligt vinterväder så längtar jag som tokig just nu efter att snön ska smälta bort så att trädgården ska komma igång. Det var länge sedan jag längtade så mycket efter något. Wiktor föreslog i går att han skulle sätta upp ett växthus över trädgårdsplätten så att jag skulle slippa vänta mera, haha. Jag går som på nålar här hemma vissa stunder och bara tittar ut och ber snön försvinna – nu, nu, nu!
 
 
Innan vi gick hem tog vi en sväng via lekparken där Adde fick gunga. Alltså lyckan i hans ansikte när han får gunga och vi båda står och ger honom fart, den är oslagbar! Det gör mig lika glad varje gång att se.
 
Nu ska vi äta och så fort Adde somnat i kväll ska Wiktor och jag planera resan som vi bokat i april. Vi kommer att vara borta en vecka över min födelsedag, vilket ska bli kul! Berättar mer om det senare, ha en riktigt fin kväll, kram!
0 kommentarer