Bästa oljan mot bristningar

Ett av de stora orosmomenten för många gravida – när det gäller det ytliga – verkar vara bristningar på magen. Jag oroar mig också för att få dem. Det här gör att utbudet på alla möjliga oljor och krämer som sägs hindra bristningars uppkomst trängs på butikshyllorna, och ofta är de svindyra. Producenterna vet att gravida verkligen nojar över det här, så de vet att oljorna säljer nästan oberoende av vilket pris de sätter på flaskorna/burkarna. Galet! Det verkar heller sällan vara några häftiga ingredienser det handlar om, utan oftast i huvudsak någon typ av olja och sedan fler eller färre andra (mer eller mindre konstiga) ingredienser beroende på vilket märke man väljer. Sedan klistrar de en etikett på burken, något i stil med "förhindrar uppkomsten av bristningar under graviditet" och voilà så har de en olja att sälja till ett alltför högt pris. Det här är i alla fall min uppfattning.
 
Jag hade tur och fick inte några bristningar under förra graviditeten, inte en endaste minimal en, trots att jag gick två veckor över tiden. Inom vårdbranchen menar man ju att det främst handlar om arvsanlag, och det tror jag stämmer, att det är genetiskt om man får bristningar eller inte. Trots det tänker jag mig (och hoppas) att man kanske också kan påverka det lite genom t.ex. att smörja in sig, om inte annat så är det ju bra för huden att smörja in den med återfuktande krämer/oljor.
 
 
Därför vill jag tipsa er om vad jag smorde in magen med hela förra graviditeten: ekologisk kokosolja från matbutiken. Billigt (burken på bilden kostade strax under 6 euro och väger 400 g) och framförallt rejält återfuktande, dessutom med en naturlig doft av kokos – inga konstigheter och inga kemikalier som man inte kan uttala utan endast 100 % kokosolja. Den här graviditeten kör jag med samma recept.
 
Sommartid när man låter oljan stå i rumstemperatur blir den naturligt mer oljig, annars har den ju en mer hård, smörig konsistens, men det räcker med att man tar lite av det i händerna så smälter oljan snabbt när man börjar gnida in den i huden. Så tips, tips till er som inte vill spendera en förmögenhet på någon konstig olja eller kräm och dessutom vill veta vad ni smörjer in er med!
0 kommentarer