Blomlökar i massor

I dag fick jag äntligen hem dem, blomlökarna som jag beställde i augusti. Det blev som julafton precis tre månader på förhand! Hela tonåren brukade jag beställa blomlökar på hösten och gräva ner i min rabatt där hemma, men sedan dess har jag inte haft möjlighet till det eftersom jag inte haft någon rabatt eller trädgård. Så jag har väntat länge på att få uppleva höstens höjdpunkt igen, för det är utan tvekan när man får gräva ner  blomlökar i trädgården.
Det tog sin tid att få ner alla lökar, de var en bra bit över 200 stycken. Kruxet med blomlökar är ju att man är tvungen att vänta till våren för att se hur allt egentligen börjar se ut, så får se om det alls blir som jag har tänkt mig eller om det blir helt annorlunda. Jag hoppas i alla fall på en ordentlig blomsterfest i rabatten på våren, med tulpaner, narcisser, krokusar och en hel del annat.
Enligt mig är det more is more som gäller när det handlar om vårblommor och om man vill få till en riktigt fin effekt. Jag har inte beställt så många olika sorter, utan satsat på många av samma sort för att undvika en "duttig" känsla sedan när allt blommar. Färgerna är lila, ett par nyanser av rosa, blått och vitt. Eftersom jag har en så liten trädgård vill jag inte blanda in för många olika färger – återigen för att undvika en "duttig" känsla, eller vad man ska kalla det. När det gäller tulpaner så lönar det sig att satsa på sorter som inte är alltför häftiga om man vill att de ska hålla ett par år – satsa i stället på mer klassiska varianter. Det finns många fantastiska tulpansorter nu för tiden, men tyvärr står de sig inte så många år, och vissa kommer kanske bara upp ett år och sedan inte fler, så det kan vara bra att hålla i minnet.
Vi har verkligen haft underbart väder här hela dagen, perfekt blomlökplanteringsväder! Först placerade jag lökarna i rabatten i klungor, minst 10 lökar i varje klunga, sedan förbättrade jag jorden där jag placerade lökarna med trädgårdsjord och gödslade med benmjöl. Sätt inte lökarna för nära varandra, ca 10–12 cm mellan stora lökar och 5–7 cm mellan mindre (de ska absolut inte nudda varandra), och se till så att toppen är uppåt och rötterna neråt innan ni täcker över lökarna. Om jorden är väldigt tung och lerig lönar det sig att blanda i sand också och ordentligt med lättare trädgårdsjord så att inte lökarna ruttnar under vintern.
Nu är det bara att vänta på våren då! Ser så fram emot det redan!
8 kommentarer
Isabell Hedberg

Åh vad spännande att få se i vår hur det blev :D

Emma

Vad roligt att få påta i trädgården, önskar jag hade lite större trädgård! Då skulle jag också sätta lökar.

Hanna

Vad roligt! Spännande sen att se hur det blev. :-)

Hanna

Vad roligt! Spännande sen att se hur det blev. :-)

Netti Starby

Jag förstår att du redan ser fram emot våren! :-D Kramis

Elin Bjurek

Åh vad spännande!! Och nu påminde du mig att jag måste ha ner mina i en kruka haha :D

Alice Lindström

Vad roligt!

Josäfin Andersson

åh vad mysigt!! :D Önskar att jag hade gröna fingrar haha