Vad är det viktigaste för dig?

Jag läste nyligen en bra bok som heter Essentialism. The disciplined pursuit of less, av Greg McKeown. Den fångade från början min uppmärksamhet på bibban eftersom jag de senaste åren i perioder känt stor ångest på grund av allt man borde göra nu för tiden. Man borde hinna med allt från att veta exakt vad den ena eller den andra lagt upp på Instagram, till att träna, bygga karriär och umgås med vänner och familj. Och det räcker inte med ett par goda vänner utan helst ska man så klart ha ett enormt nätverk av kompisar som man umgås med. I bruset av allt det här har jag många gånger känt att det är svårt att bena ut vad som verkligen är viktigt för MIG, vad som verkligen TILLFÖR mitt liv något och vad jag egentligen borde satsa min tid på för att komma dit JAG vill.
Jag har blivit duktigare på det, även om jag fortfarande övar och behöver bli bättre på det i många fall. Bland annat är jag noga med att prioritera tid med Wiktor och Adde. Jag har också bara ett par goda vänner, flera bekanta, men bara ett par vänner som jag umgås oftare med, och jag har under åren blivit bättre på att sluta träffa människor som jag känner att bara tar energi och varken värdesätter mig eller min tid. Jag har också blivit bättre på att inte slösurfa, och jag tar hellre konversationer över en fika sedan när vi möts, än har långa diskussioner på Facebook eller WhatsApp. På Facebook har jag även slutat följa de flesta som inte är nära vänner, familj eller släkt. Allt för att få bort så mycket som möjligt av sådant som bara tar energi och tid utan att tillföra något av värde.
Ju fler möjligheter vi har när det gäller hur vi tillbringar vår tid, desto viktigare tror jag det också blir att stanna upp och reflektera över vad som egentligen är viktigt. Vi kan inte splittra oss i hur många bitar som helst om vi vill må bra, eller om vi vill nå de mål vi har satt upp för oss själva i livet.
Boken Essentialism har fokus på just det: att hitta fokus i livet. Att få bort bruset av allt som bara tar energi, och det handlar inte bara om små saker utan om större saker som kan vara svårare att välja bort. Och genom att välja bort och på så sätt göra mindre kan vi börja göra mer, alltså mer av det vi vill. För när vi tar bort det vi egentligen inte vill, det som egentligen inte ger oss något av värde, får vi mer tid till att göra det vi verkligen vill och behöver i våra liv – och vad det är, är olika för var och en. Så det gäller att känna efter och fundera: Vad behöver JAG? Och stänga ute alla, t.ex. sociala medier som pockar på uppmärksamhet och tror sig veta vad du vill och behöver och sedan när allt kommer omkring bara äter upp din tid och energi.
Boken är lite upprepande, vilket jag själv kan störa mig på, den här typen av böcker är ju ofta det, men om man kan bortse från det finns här flera bra poänger och tänkvärda saker. En detalj som jag tycker är intressant, kanske för att jag är historiker, är att ordet för prioritet dök upp i engelskan på 1400-talet och ordet förekom bara i singular, prioritering, fram till 1900-talet. Först då började man också tala om prioriteringAR. Det är ganska intressant när man tänker på det, vad det säger om hur vårt sätt att leva och se på livet har förändrats det senaste seklet. Ordets betydelse försvinner ju dessutom när vi har flera prioriteringar, inte bara en prioritering.
Så en tankeutmaning för den här torsdagen är: Vad är din prioritering? Om du fick välja en? Vad är allra viktigast i ditt liv om du skalar bort allt annat, alla måsten och allt brus som du bara gör för att du tror att det förväntas av dig? Vad blir kvar? Och så en följdfråga: Är det just den saken som du prioriterar i vardagen, eller är det den sak som du ofta tillåter dig att glömma bort?
 
1 kommentar
L Grannas

Hooray!

Svar: Thank you! :D
Evelina Wilson