På bokmässan i dag

Vi hade en riktigt bra dag på bokmässan. Det var jag, Azra och hennes pojkvän Martin, och vi gick runt några timmar både på bokmässan och på mat- och vinmässan. 
Nytt för i år för min del var att jag hade väldigt stort fokus på barnböcker och barngrejer. Jag hittade den pixiekalender som jag har velat köpa till Adde, den med muminböcker. I Förlagets monter hittade jag den på svenska, perfekt! Det här med julkalendrar har alltid varit viktigt för mig och mina syskon – ingen advent utan ett par ordentliga julkalendrar, och det gäller fortfarande.Så det är klart att jag ville ha en åt Adde också. 
Han ska få kalendern på lilla jul som min familj alltid har firat på så sätt att lilla jultomten lämnar en säck på ytterdörren med ett par små julklappar: mina syskon och jag brukade ofta få julgodis, julkalendrar och en gemensam Disneyfilm. Jag ser så fram emot att föra den traditionen vidare till Adde! Så pixiekalendern blir hans present från lilla jultomten.
På matsidan åt vi varsin vegetarisk wrap, eller min blev helt vegansk för jag valde den veganska dressingen. Den var jättegod! Är så glad att det blir vanligare och vanligare med vegetariska och veganska matalternativ överallt. Senast jag var på mässan var för två år sedan (förra året var Adde inte ens 1 månad gammal så då stannade jag hemma) och då fanns det inga matalternativ för mig på mässan. Jag äter mest vegetariskt, om det finns veganska alternativ väljer jag det, men ibland äter jag också fisk och skaldjur, men för två år sedan fanns inte ens några fiskalternativ, så det här var ett positivt framsteg.
I övrigt är det lite synd att det finns så få svenskspråkiga böcker på mässan, vilket i och för sig är förståeligt med tanke på att vi finlandssvenskar är en så liten minoritet, men det känns ändå som ett stort minus. Därför föredrar jag Göteborgs bokmässa. Det är konstigt hur skilda världar vi lever i när det gäller vissa sammanhang, finlandssvenskar och finskspråkiga här. Ett av de sammanhangen är populärkultur, för särskilt vi som är från Österbotten (åtminstone jag och mina syskon och närmaste kompisar) som har växt upp med svensk teve har stenkoll på alla Sveriges kändisar, men skulle knappt känna igen några finska kändisar på gatan. Jag har noll koll, det är pinsamt att erkänna det, men så är det. Lite bättre koll har jag fått sedan jag flyttade till Nyland, men fortfarande behöver jag helt klart förbättra mig på det planet. Och så kanske jag satsar på Göteborgs bokmässa nästa år.
 
 
Gillar du min blogg? Då blir jag jätteglad om du nominerar mig till Blogg.se-priset HÄR!
Helsingfors Helsinki bokmässa böcker helsingfors bokmässa helsingin kirjamessut kirjamessut läsning
3 kommentarer
Celine

Men så kul!

Pauline Hurtig

åh vad kul!

Alice Lindström

Roligt med mässa!