Den lätta lunchen

En av de saker som jag tycker är särskilt roligt här hemma nu när vi har en 1-åring i huset och ingen baby, är maten. Det går så lätt, och särskilt nu. Enstaka dagar har kunnat vara lite kinkiga när det gäller lunch eller middag, men nu har vi haft en lång riktigt bra period igen, och vi har haft tur med att Adde älskat mat från dag ett.
Lunchen fixar jag ofta snabbt genom att blanda grönsaker eller rotfrukt och ångkoka dem eller steka dem i ugnen med lite kokosfett och kryddor. Maten ska gå lätt att göra och inte vara krånglig, samtidigt som den så klart ska innehålla alla delar (kolhydrater, protein, fett). Sedan låter jag Adde sitta och plocka i sig själv (ibland med egna bestick, ibland blir det utan), t.ex. potatis, morot, batat (beroende på säsong, vill köpa så närodlat som möjlgit) och broccoli eller blomkål. Allting ekologiskt, alltid. Sedan kokar jag ägg, tinar upp en bönbiff (brukar göra MÅNGA åt gången så att jag kan frysa ner, det gör livet enklare) eller ångkokar en bit fisk.
När det gäller fisken är jag noga med hurdan jag väljer och har helt skippat den odlade laxen till exempel (även den norska), eftersom rapporterna om hur mycket gifter odlad lax innehåller ökar, OCH dessutom bidrar den till miljöproblem i form av överfiske. Vi kan påverka så mycket med vilka livsmedel vi väljer i butiken – både miljön och hälsan, det är allt annat än lätt att veta och göra rätt och det är inte heller alltid lätt att hitta bra och rätt alternativ, men om man medvetet försöker välja det mest miljövänliga så tror jag man kommer en lång bit på vägen ändå – och varje gång vi köper något röstar vi på vilka produkter butikerna ska fortsätta ta in, de vill så klart sälja det vi vill köpa. Jag tror att vi lätt underskattar den makt och möjlighet att påverka vi har som konsumenter i det fallet.
Särskilt med tanke på Adde är detta viktigt för mig: jag vill ge honom så ren mat som möjligt för att han ska hållas frisk OCH jag vill välja så miljövänligt som möjligt när jag handlar för att han ska kunna växa upp till en så bra värld och miljö som möjligt. Där kan vi alla påverka, och jag tror det är något som vi alla föräldrar vill bidra till för våra barn.
Naturskyddsföreningen har en bra fiskeguide och även en bra lista med enkla tips på hur man gör hemmet mer miljövänligt för sina barn. Jag tycker överlag om deras hemsida, där finns mycket info som är lätt att läsa och som innehåller många handfasta tips.
 
 
Glöm inte att klicka på hjärtat här nedan ifall du gillar inlägget! Tack! <3
2 kommentarer
Amanda Niclasson

Härliga bilder!

Carolina Thoor

Skönt att det går bra med maten! Skönt att se allt det ljusa, även fast man saknar sin lilla baby <3

Sv; ja, så underbart! Haha, ja, sånt som händer men förstod det inte själv först fören långt efter ^^,
Tack <3