Så här anlägger du en grusgång i trädgården

Hjälp vad fort den här dagen går (hej förresten!), kan inte förstå att klockan är så mycket redan! Här kommer i alla fall ett inlägg om hur jag gjorde trädgårdsgången som jag visade i det här inlägget i går.
Det finns olika sätt att göra en trädgårdsgång på, och det sätt man väljer beror på hurudan gång man tänker sig, hur stor och vilken användning den ska ha. Det jag i alla fall vill understryka är: Gör det ordentligt, slarva inte med grundarbetet! Det kostar lite extra både i tid och pengar, men det är så värt det längre fram. Vi valde att ha en grusgång eftersom jag ville att den skulle vara lite krokig, och då är grus lättare än stenplattor, och sedan är grus betydligt billigare och även enklare och snabbare.
Wiktor undrade ibland om jag verkligen måste göra det så noga när det är en så liten gång, som dessutom ingen egentligen ska gå på – och bilar ska ju definitivt inte köra på den – men min melodi låter så här: "Ska det en gång göras, så ska det göras ordentligt!" Den grusgång som går framför alla radhuslägenheterna här har de gjort på slarvigast möjliga vis: de har kastat ut ett par centimer tjockt lager grus direkt på jord. Jag gissar att den kommer att växa igen inom en inte alltför lång framtid om inte någon underhåller den nitiskt. Och visst kan man göra så, men det kommer att kräva väldigt mycket ogräsrensande längre fram.
Så, det första man gör är att bestämma var man ska ha gången, och sedan gräver man ut det området. Jag grävde lite djupare än man behöver egentligen, ungefär 15 cm räcker. Sedan behöver man utjämningssand och en marktäckningsduk. Lägg ut duken i gången – det blåste när jag gjorde det så det ser inte så snyggt ut på bilden, men tanken är så klart att den ska ligga så platt mot jorden som det är möjligt att få den.
Sedan märker jag att jag måste ha drabbats av minnesförlust när det gäller att fotografera, för jag glömde både att fota gången efter att jag hade brett ut sanden i den och att fota den sorts dekorationssten som jag valde. (Jag övervägde under tre sekunder ungefär att gräva bort gruset igen för att kunna fota en gång med bara sand, men kom fram till att nej, det går inte, haha. Skämt åsido!)
Följande steg är i alla fall att breda ut sanden i gången, ett några centimer tjockt lager. Min gång är 1,6 kvm och till den använde jag 6 säckar sand à 25 kg, men som sagt så hade jag grävt min gång onödigt djup så det behövdes ganska mycket sand. Efter det fyllde jag på med två säckar dekorationssten à 25 kg (man får träna armmusklerna en hel del när man bär alla säckar). Till sist skar jag av kanterna på marktäckningsduken så att den inte längre syns.
För en så här liten gång är det oftast dekorationssten som gäller, eftersom grus säljs i mycket större mängder, då talar vi liksom 1 ton eller mera ... Det finns olika typer av dekorationssten, och jag valde den som jag tyckte att passade någorlunda bra med grusgången som går framför våra lägenheter här. Runt allas trädgårdsplättar har de planterat spireor och syrener, så den dagen de har växt till sig kommer man ändå inte att se mycket av vår grusgång från vägen, så färgen spelar inte så stor roll om man tänker så.
Dekorationssten kostar också väldigt olika mycket beroende på vad man väljer för sort. Jag valde en billigare sort, så de två säckarna blev 20 euro. Sanden kostade 5,95 euro/st och marktäckningsduken kostade strax under 10 euro, men jag har mycket kvar av den.
Nu får jag bara vänta på att växterna i rabatten växer till sig och börjar hänga ut över gången lite så kommer det säkert att se bra ut. Jag ska också plantera några funkior (hostor) längs kanten har jag tänkt, på det område i nedre högra hörnet som ni ser att fortfarande är helt bart.
En sak skulle jag göra annorlunda om jag gjorde gången på nytt: jag skulle göra gången INNAN jag börjar plantera något. Om det inte hade funnits några växter i rabatten när jag gjorde gången skulle arbetet ha gått lättare. Nu var det ändå ingen svår sak att göra den här gången eftersom den är så liten, men det skulle i alla fall ha gått snäppet smidigare. När det gäller plantorna var jag helt enkelt för ivrig med att få dem i jorden här tidigare i vår och glömde bort mig lite, men det är sånt som man lär sig av. För att vara den första grusgång jag någonsin anlagt är jag ändå väldigt nöjd.
trädgård trädgårdsplanering växtkärlek
4 kommentarer
Kimnar - varken känd eller rolig

Så himla fin liten grusgång! Nu vill jag också ha en trädgård, blir så avis :)

Hanna

Kul idé, vad snyggt det blev

Svar: Tack! :D
Evelina Wilson

Felicia

Åh vad fint och enkelt! Nu vill jag också göra en grusgång.

Svar: Tack, vad kul att du tycker det! :D
Evelina Wilson

Anonym

Tips - http://mydesire.se/2017/june/tavling.html