Konsten att ta en idyllisk bild

Ni vet när man tänker att man ska ta en fin bild, eller hur? I mitt fall i dag en fin bild på mor och son, idyllisk, där kärleken dem emellan liksom riktigt strålar ut ur bilden, man nästan hör solskenet, fågelkvittret är öronbedövande, värmen, ljuset – allt är perfekt och ser bara så underbart ut, och alla som tittar på bilden tänker: "Naaaw, vilken härlig bild! Vad fina de är tillsammans!" Ni vet, något i stil med det här? Och så tar man bilden ...
... och så blir det liksom bara ... fel.
 
Haha! :) Jag kom just in från en powerwalk i solen – härlig kväll! Wiktor nattade Adde så länge, och nu blir det att skriva resten av kvällen. Sov gott sedan så hörs vi mer i morgon!
 
4 kommentarer

Så här anlägger du en grusgång i trädgården

Hjälp vad fort den här dagen går (hej förresten!), kan inte förstå att klockan är så mycket redan! Här kommer i alla fall ett inlägg om hur jag gjorde trädgårdsgången som jag visade i det här inlägget i går.
Det finns olika sätt att göra en trädgårdsgång på, och det sätt man väljer beror på hurudan gång man tänker sig, hur stor och vilken användning den ska ha. Det jag i alla fall vill understryka är: Gör det ordentligt, slarva inte med grundarbetet! Det kostar lite extra både i tid och pengar, men det är så värt det längre fram. Vi valde att ha en grusgång eftersom jag ville att den skulle vara lite krokig, och då är grus lättare än stenplattor, och sedan är grus betydligt billigare och även enklare och snabbare.
Wiktor undrade ibland om jag verkligen måste göra det så noga när det är en så liten gång, som dessutom ingen egentligen ska gå på – och bilar ska ju definitivt inte köra på den – men min melodi låter så här: "Ska det en gång göras, så ska det göras ordentligt!" Den grusgång som går framför alla radhuslägenheterna här har de gjort på slarvigast möjliga vis: de har kastat ut ett par centimer tjockt lager grus direkt på jord. Jag gissar att den kommer att växa igen inom en inte alltför lång framtid om inte någon underhåller den nitiskt. Och visst kan man göra så, men det kommer att kräva väldigt mycket ogräsrensande längre fram.
Så, det första man gör är att bestämma var man ska ha gången, och sedan gräver man ut det området. Jag grävde lite djupare än man behöver egentligen, ungefär 15 cm räcker. Sedan behöver man utjämningssand och en marktäckningsduk. Lägg ut duken i gången – det blåste när jag gjorde det så det ser inte så snyggt ut på bilden, men tanken är så klart att den ska ligga så platt mot jorden som det är möjligt att få den.
Sedan märker jag att jag måste ha drabbats av minnesförlust när det gäller att fotografera, för jag glömde både att fota gången efter att jag hade brett ut sanden i den och att fota den sorts dekorationssten som jag valde. (Jag övervägde under tre sekunder ungefär att gräva bort gruset igen för att kunna fota en gång med bara sand, men kom fram till att nej, det går inte, haha. Skämt åsido!)
Följande steg är i alla fall att breda ut sanden i gången, ett några centimer tjockt lager. Min gång är 1,6 kvm och till den använde jag 6 säckar sand à 25 kg, men som sagt så hade jag grävt min gång onödigt djup så det behövdes ganska mycket sand. Efter det fyllde jag på med två säckar dekorationssten à 25 kg (man får träna armmusklerna en hel del när man bär alla säckar). Till sist skar jag av kanterna på marktäckningsduken så att den inte längre syns.
För en så här liten gång är det oftast dekorationssten som gäller, eftersom grus säljs i mycket större mängder, då talar vi liksom 1 ton eller mera ... Det finns olika typer av dekorationssten, och jag valde den som jag tyckte att passade någorlunda bra med grusgången som går framför våra lägenheter här. Runt allas trädgårdsplättar har de planterat spireor och syrener, så den dagen de har växt till sig kommer man ändå inte att se mycket av vår grusgång från vägen, så färgen spelar inte så stor roll om man tänker så.
Dekorationssten kostar också väldigt olika mycket beroende på vad man väljer för sort. Jag valde en billigare sort, så de två säckarna blev 20 euro. Sanden kostade 5,95 euro/st och marktäckningsduken kostade strax under 10 euro, men jag har mycket kvar av den.
Nu får jag bara vänta på att växterna i rabatten växer till sig och börjar hänga ut över gången lite så kommer det säkert att se bra ut. Jag ska också plantera några funkior (hostor) längs kanten har jag tänkt, på det område i nedre högra hörnet som ni ser att fortfarande är helt bart.
En sak skulle jag göra annorlunda om jag gjorde gången på nytt: jag skulle göra gången INNAN jag börjar plantera något. Om det inte hade funnits några växter i rabatten när jag gjorde gången skulle arbetet ha gått lättare. Nu var det ändå ingen svår sak att göra den här gången eftersom den är så liten, men det skulle i alla fall ha gått snäppet smidigare. När det gäller plantorna var jag helt enkelt för ivrig med att få dem i jorden här tidigare i vår och glömde bort mig lite, men det är sånt som man lär sig av. För att vara den första grusgång jag någonsin anlagt är jag ändå väldigt nöjd.
trädgård trädgårdsplanering växtkärlek
4 kommentarer

Att försöka få in allt man vill få gjort under dagarna

Dagen är nästan avklarad. Förutom att Adde fortfarande är sjuk så har den varit bra, jag har fått gjort en hel del (bl.a. planterat pioner och skolat om blomsterkrasse). Nu under kvällen har Wiktor jobbat med att få upp ett par hyllor och så åt vi något så glamouröst som korvsoppa till middag – jag hade sojakorv i min, medan Wiktor hade vanlig i sin. Det är lätt att först göra soppan så gott som klar och sedan dela upp den i två kastruller innan man lägger till vegetariskt alternativ i den ena och köttalternativ i den andra (om någon i familjen absolut måste ha köttalternativ alltså).
Nu blir det en del jobb för min del, skriver vidare på mitt projekt och går igenom en dagbok från 1800-talet som är jätteintressant! Det tar bara ganska lång tid att läsa slarvig och tätt skriven handstil från den tiden. Efter det ska jag försöka hinna ta det lugnt med Wiktor också, det är inte alltid så lätt att få ihop alla bitar i livet – som ni säkert också har märkt många gånger. Men om man vill få något gjort så är det bara att hitta ett sätt och prioritera bort andra saker för att få in det absolut viktigaste under dagarna.
Om ni undrar över högarna bakom mig så är det flyttlådor som fortfarande står och väntar (vi flyttade hit i december) ... det mesta är boklådor som väntar på att vi ska bestämma oss för hurudan bokhylla vi vill ha här i rummet. Ibland är det frustrerande att det går så långsamt att få alla rum inredda och klara, men det får helt enkelt ta den tid det tar. Huvudsaken är att det blir bra till slut!
 
Hjälp mig förbättra bloggen och klicka på hjärtat så jag vet hurdana inlägg ni gillar. Tack! <3
2 kommentarer