Att kunna ha ett liv vid sidan om

Ni som följer mig på Instagram såg säkert redan att jag hade en tjejkväll på stan i går med Andrea. Vi gick till Putte's och åt pizza och pratade bort ett par timmar – ett perfekt avslut på en annars också bra dag. De har lite annorlunda pizzor på Putte's, vilket jag gillar, den jag valde i går hade bland annat röding och fänkål på – jättegott!
På vägen hem i bussen kände jag mig glad och tacksam, det låter sentimentalt, jag vet, men jag tänkte på hur bra livet är just nu och hur bra jag har det som både kan ha familj och ett eget liv vid sidan om. Det känns en aning galet att skriva det så, för jag tycker det borde vara en självklarhet, men ofta verkar det fortfarande vara mer männen som ser till att hålla kvar ett eget liv vid sidan om hemmet, träffa kompisar, resa bort och annat, medan vi kvinnor oftare verkar ha en tendens att offra mycket av det och i stället stanna hemma. Kanske ofta för att vi tycker att just vi är de bästa på att ta hand om våra barn? Eller för att kanske omgivningen inte alltid ser alltför tillåtande på mammor som låter mannen vara hemma ett par timmar med barnen och åker i väg och gör något annat? Eller för att det fortfarande är väldigt inrotat i oss att man är den bästa möjliga mamman bara om man ägnar hela sin tid åt sitt/sina barn? Jag vet inte vad det beror på, vad tror ni?
Hursomhelst är jag tacksam över att ha en man som tycker precis som jag: vi är båda Addes föräldrar lika mycket, vi vill båda umgås lika mycket med honom, vi kan ta hand om honom precis lika bra båda två (även om vi inte alltid gör exakt på samma sätt, men båda sätten fungerar lika bra) och vi samarbetar hemma för att båda ska kunna göra saker vid sidan om familjeliv och hushåll och ha ett eget liv samtidigt som vi så klart prioriterar egentid tillsammans och som familj (den tiden är viktigast att få in).
Nu sover Adde och jag ska skriva en del. Det blir en lugn dag i dag utan något speciellt program. Hur ser er dag ut?
4 kommentarer

Nya bokfavoriter

När jag köper något extra till Adde är det oftast böcker, det var det första jag shoppade till honom när jag var gravid också. Nu bor vi nära bibban, så jag lånar ofta hem böcker därifrån och då blir det ofta bilderböcker ur serien om bl.a. Paddington – de har underbara bilder! Men nu som då beställer jag hem böcker som tål att slitas – det känns lugnare att äga dem själv och så är de bra att ha med som underhållning när vi är någonstans. Jag har alltid med ett par böcker åt Adde i väskan och så någon leksak – i övrigt underhåller han sig med att titta sig omkring när vi är någonstans.
De senaste böckerna som vi fått hem under sommaren är de här: Pelle Svanslös bygger och fixar och Vad hände på dinosauriernas tid? Böckerna i Vad hände?-serien är riktiga storfavoriter hos oss; de har härliga bilder, flikar att vika ut och de är dessutom som en lexikonserie för de allra minsta. Jag skrev ett inlägg om dem HÄR tidigare i vår ifall ni vill läsa mer om de böckerna. Boardboken om Pelle Svanslös är den första i serien som jag har beställt hem och den har också utvikbara sidor, vilket Adde gillar lite extra så jag tror vi kommer att satsa på fler böcker i den serien. 
HIttade ni några nya bokfavoriter under sommaren?
1 kommentar

Vad skjuter du upp just nu?

Bästa möjliga förmiddagen: en bok, kaffe och en glad Adde. Det känns som att vi börjar komma in i de vanliga gängorna nu, även om jag fortfarande är tröttare än vanligt och märker att jag skjuter upp sådant jag borde göra. Jag brukar sällan skjuta upp saker, för jag avskyr verkligen den energi ogjorda saker äter upp. Jag fixar hellre undan saker direkt så att jag inte behöver tänka på dem mera. Nu på morgonen hittade jag Dominika Peczynskis krönika om prokrastinering på Aftonbladet.se, den är en rätt bra påminnelse om att ta sig (mig) själv i kragen nu och köra igång höstens planer på allvar. I krönikan formulerar hon på ett väldigt bra sätt orsaken till varför jag annars inte brukar skjuta upp saker:
En människas ångest står i direkt proportion till hur mycket hon borde ha gjort idag men istället valt att skjuta på obestämd framtid.
Vad går du och skjuter upp just nu? Ska vi köra en deal och ta tag i de sakerna i dag, fixa undan dem, börja på, bara sätta i gång? Nu kör vi! Ha en riktigt bra dag!
1 kommentar